färjestad hemmaplan

Färjestad BK – Spelarna, matcher & SM-guld

När man pratar om mesta mästarna är Färjestad ett av lagen som kommer på tal. Färjestad har vunnit flest SM-guld sedan serieformatet ändrades 1975. Det betyder att laget är kungen av Elitserien och numera även SHL med sina tio guld. Vi bryter ner historien och statistiken kring en av Sveriges största klubbar!

Färjestad SM-guld

Med sina tio SM-guld är man det lag som har flest guld av alla under perioden när Sveriges högstaserie har varit Elitserien eller SHL. Bakom sig har man Djurgården med sex SM-guld.

 Färjestad har aldrig heller ramlat ur varken Elitserien eller SHL. Det är man ensam om, inget annat lag har spelat alla säsonger i högstaligan sedan 1976. Laget står för en fantastisk jämnhet som ingen annan har kunnat mäta sig med.

2010-talet var inte det mest framgångsrika för klubben om man ser till just vunna SM-guld. Det enda det årtiondet kom 2011. Efter det fick man vänta ända till 2021-22 innan det var dags att sätta på sig guldhjälmarna igen. 

Det finns många minnesvärda Färjestad SM-guld, till exempel just det 2021-22. eftersom det var det första på över tio år. Om det inte var nog skedde det även på bortaplan i Luleå. 3-0 i vinst i den sjunde och avgörande SM-finalen, vilket gav FBK det magiska tionde SM-guldet. 

Ett guld som kanske var förväntat i början av säsongen, men när man kom sexa i grundserien bakom lag som Malmö och Örebro så  kändes det en bit längre bort. Därför var det också kanske ännu mer ljuvt när man lyckades. Firandet blev enormt när laget sedan kom hem till Värmland igen. 

färjestad hockey logga

Frölunda Färjestad och andra hat-matcher

Är det något de allra flesta av oss uppskattar så är det när riktiga rivaler möts. Det finns såklart klassiska derbyn som Djurgården-AIK och Brynäs-Leksand. Men alla hat-matcher är inte geografiskt hopkopplade. Utan rivaliteter som har växt fram genom många tuffa möten och avgörande matcher. Och så är det mellan de här två lagen. 

Trots att det är nästan 30 mil mellan arenorna är matchen Frölunda Färjestad något alldeles extra. Det är en rivalitet som har levt länge och fortfarande håller sig stark. 

Om du frågar en supporter vilket lag man helst vill slå är det ofta just Frölunda som nämns. Trots att flera andra lag ligger närmare geografiskt sett. Och om du mot förmodan skulle få ett annat svar, då är det med stor sannolikhet Djurgården. Även här finns det många fina fajter i högstaligan att se tillbaka på. 

Lagen har gjort upp om SM-guld flera gånger och trots att Färjestad BK är mesta mästarna är det Djurgården som har vunnit flest finalserier lagen emellan. Som vi vet har Färjestad dock hållit sig kvar i högstaligan non-stop, något Djurgården inte lyckats med. 

När det gäller mötet Frölunda Färjestad hittar vi många intressanta matcher. Tre gånger har man mötts i SM-final under 2000-talet och två gånger har Färjestad slagit ut Frölunda i kvartsfinal. 

Färjestad spelschema

Om du vill följa Färjestad spelschema och inte riskera att missa några viktiga ändringar i schemat, rekommenderar vi dig att hålla koll i något av Färjestad forum. Matcherna i SHL kan flyttas tätt inpå matchdag. Så därför är det bra att kika in på spelschemat minst en gång i veckan. 

I SHL spelar man 52 omgångar under en säsong vilket såklart innebär en hel del logistik som behöver fungera. För att hålla koll på Färjestad spelschema, rykten och liknande är forum en bra plats. 

En hockeypuck ligger i ett mål.

Färjestads anrika Hockeyarena

Löfbergs Lila är en arena som de flesta nog har hört och associerar med just Färjestad BK. Här har man gått många tajta matcher mot bland annat hatmotståndarna Frölunda. Men vet du vad arenan har hetat genom åren? Eller vad den heter nu? Färjestads hockeyarena är nu en modern och påkostad anläggning, men så har inte alltid varit fallet. 

Allt började med en isrink under himlen där det varken fanns plats för publik eller belysning. Uterinken och platsen den låg på kallades för Klaratjärn. Här startades alltså vad som kom att bli en mästarklubb. 

Färjestad BK:s första träningar och matcher skedde på buckligt underlag med isande vindar som tog sig ända in i benmärgen. Men på den här tiden var det inte tal om någon lyxig inomhusarena med eget omklädningsrum och stora läktare någon annanstans i Sverige heller. Det kom senare, efter två uppdateringar. Och 1967 fick Färjestad BK:s spelare tak över huvudet på sina träningar och matcher. När arenan invigdes slog man Djurgården och satte ett publikrekord som höll sig ända till 2010. 

I slutet av 90-talet var det dags för planerna på något riktigt stort att ritas upp. Det var starten på den arena Färjestad BK befinner sig i idag. En multiarena som var en enorm satsning, den största i klubbens historia. Och namnet blev också just Löfbergs Arena som det är än idag. En hockeyarena som vi nog till och med kan kosta på oss att kalla för klassisk

- Dela artikel på sociala medier -

Läs också

Läs också

ℹ️ Om Hockeyarena.se

Vi på Hockeyarena.se älskar att dela med oss av alla våra tankar och erfarenheter om världens hockey.

Tillsammans har vi över 25 års erfarenhet av att skriva om hockey och hoppas att vår expertis märks när du läser på vår sida. Läs mer om oss här.

📞 Kontakta oss

Om du vill kontakta oss på Hockeyarena.se så finns all information du behöver på vår kontaktsida.

Pucken är rund!