NHL – Allt om National Hockey League

National Hockey League (NHL) är den högsta ishockeyligan i Nordamerika och den mest framstående hockeyligan i världen. Läs om ligans struktur, statistik och rekord, kända lag och spelare samt historiska ögonblick.

Senaste artiklarna om NHL

NHL:s ligasystem

National Hockey League (NHL) är uppbyggd av en grundserie och efterföljande slutspel.

Grundserie

I NHL inleds säsongen med en grundserie där varje lag spelar 82 matcher. Denna del av säsongen sträcker sig vanligtvis från oktober till april. Poängtilldelningen i NHL följer standardreglerna för ishockey: ett lag erhåller två poäng för en seger inom ordinarie speltid, medan en förlust efter förlängning eller straffar resulterar i ett poäng.

Slutspel

Efter avslutad grundserie kvalificerar sig 16 lag för slutspelet, 8 lag från Eastern Conference och 8 lag från Western Conference. Slutspelet är uppbyggt av åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler samt avslutas med Stanley Cup-finalen.

Varje omgång i slutspelet spelas i formatet bäst-av-sju matcher där ett lag alltså måste vinna fyra matcher för att gå vidare till nästa runda.

Sex kända klubbar

National Hockey League (NHL) är hem för några av Nordamerikas mest framstående hockeylag. Här presenteras sex av de mest välkända lagen, vilka på ett eller annat sätt har utmärkt sig inom hockeyhistorien. (All statistik är från 2023).

Montreal Canadiens

Montreal Canadiens är känt för ofta vara i toppen av ligan. De är även det lag som vunnit flest Stanley-Cup vinster genom tiderna.

• Stanley Cup-vinster: 24 gånger
• Grundades: 1909
• Profilerade spelare: Maurice Richard, Jean Beliveau, Guy Lafleur

montreal canadiens logga

Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafs, från Kanadas största stad Toronto, är en av de mest framgångsrika klubbarna i NHL:s historia. Klubben är även känd för att flera svenska spelare har spelat här, däribland Mats Sundin.

• Stanley Cup-vinster: 13 gånger
• Grundades: 1917
• Profilerade spelare: Mats Sundin, Darryl Sittler, Doug Gilmour

toronto maple leafs logga

Detroit Red Wings

Även Detroit Red Wings är känt för att många svenska spelare har spelat här. Den mest kända är troligtvis Nicklas Lidström. Red Wings har vunnit Stanley Cup flera gånger och har en stor ungdomsverksamhet som producerat många talangfulla spelare.

• Stanley Cup-vinster: 11 gånger
• Grundades: 1926
• Profilerade spelare: Gordie Howe, Steve Yzerman, Nicklas Lidström

detroit red wings logga

Boston Bruins

Boston Bruins, från Massachusetts, var det första laget som anslöt sig till NHL. Detta redan 1924. Det är därmed ett av sex lag som varit med från början.

• Stanley Cup-vinster: 6 gånger
• Grundades: 1924
• Profilerade spelare: Bobby Orr, Ray Bourque, Patrice Bergeron

boston brunis lgógga

Chicago Blackhawks

Chicago Blackhawks gick med i NHL år 1926. Från början hette de Black Hawks men bytte till Blackhawks år 1986. Detta efter att man upptäckt att det i ansökan bara var ett enda ord.

• Stanley Cup-vinster: 6 gånger
• Grundades: 1926
• Profilerade spelare: Bobby Hull, Stan Mikita, Patrick Kane

chicago blackhawks logga

Anaheim Ducks

Anaheim Mighty Ducks, nu för tiden kända som Anaheim Ducks, är ett relativt ungt lag jämfört med många andra i NHL. Laget grundades 1993 av Walt Disney Company och fick sitt namn från filmen “The Mighty Ducks”.

Även om Anaheim Ducks inte har en lika lång och framgångsrik historia som till exempel Detroit Red Wings, har de ändå haft flera starka säsonger. Laget vann också sitt första och hittills enda Stanley Cup 2007.

Några av de mest tongivande spelarna genom åren har varit Paul Kariya, Teemu Selänne och Scott Niedermayer. Selänne är för övrigt lagets bästa poängplockare genom tiderna.

• Stanley Cup-vinster: 1 gång (2007)
• Grundades: 1993
• Profilerade spelare: Paul Kariya, Teemu Selänne, Scott Niedermayer

anaheim ducks

Minnesvärda händelser

National Hockey League (NHL) har bjudit på mängder av minnesvärda matcher och säsonger. Det finns både enstaka säsonger och matcher, samt specifika mål, som gått till historien. Ett axplock presenteras nedan.

Montreal Canadiens historiska säsong 1976/1977

Säsongen 1976/1977 står ut som en av de mest minnesvärda i NHL:s historia, med Montreal Canadiens i huvudrollen. Detta år lyckades Canadiens vinna grundserien och också gå hela vägen och ta hem Stanley Cup.

Edmonton Oilers dominans under 1980-talet

Edmonton Oilers era av dominans under 1980-talet är en viktig del av NHL:s historia. Med Stanley Cup-vinster 1984, 1985, 1987, 1988 och 1990 etablerade de sig som den mest framgångsrika klubben under denna period.

New York Islanders fyra raka Stanley Cup-vinster 1980-1983

New York Islanders väg till fyra raka Stanley Cup-vinster mellan 1980 och 1983 är imponerande. Det är sällan som ett lag ens vinner två år i rad.

Chicago Blackhawks återkomst till toppen 2010

Ytterligare en minnesvärd händelse är Chicago Blackhawks återkomst till toppen av NHL 2010. Detta efter att laget i flera år spelat i de lägre divisionerna

Svenska spelare i NHL

Svenska spelare har varit enormt framgångsrika i National Hockey League genom tiderna. Ända från Börje Salmings första nhl fighter så har svenskar haft respekt i världens största hockeyliga och flera spelare är invalda i ligans Hall of Fame.

Just nu finns det en hel del svenska spelare i NHL, både välkända namn och så kallade doldisar.

Många rutinerade rävar så som Erik Karlsson och Victor Hedman. Men framförallt många yngre stjärnor så som Leo Carlsson och Rasmus Dahlin.

NHL:s historia

National Hockey League (NHL) har sina rötter i den tidiga utvecklingen av sporten i Nordamerika. Dess historia börjar med skapandet av ligan år 1917, en liga som lade grunden för organiserad ishockey på elitnivå.

Det var en tid då lag som Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings började etablera sig som framstående lag. Men framförallt var det en period då hockeyn blev allt mer professionell och ökade i popularitet hos publiken.

Ligan växer

Under 1960- och 1970-talen genomgick NHL en betydande expansion och antalet lag ökade. Denna expansion var avgörande för att bredda ishockeyns räckvidd och popularitet i Nordamerika. Med nya lag som Philadelphia Flyers, New York Islanders och Edmonton Oilers kom även flera legendariska spelare som Bobby Clarke, Mike Bossy och Wayne Gretzky.

Den moderna eran

I den moderna eran av NHL har ligan fortsatt att utvecklas och anpassa sig både utifrån publikens önskemål, ekonomiska behov och tekniska framsteg.

Med införandet av nya regler, digital teknik och ökad global närvaro har NHL strävat efter att förbli världens bästa liga. Ligan har också blivit en viktig plattform för internationella spelare vilket ytterligare har stärkt dess ställning som den ledande ishockeyligan i världen.

Framtiden för NHL

Ingen kan sia om framtiden med säkerhet, men visst finns det trender och idéer som ger en fingervisning om vart NHL kan vara på väg. En ett exempel på det är NHL:s expansion.

Ligan har genomgått flera expansionsrundor och organisatoriska förändringar under sin historia för att nå sitt nuvarande antal av 32 lag: 25 i USA och 7 i Kanada. De senaste tillskotten till ligan är Vegas Golden Knights, 2017, och Seattle Kraken, som tillkom år 2021. Det är inte omöjligt att ligan växer med fler lag i framtiden.

Det har ryktats om att lag från Mexiko, Finland och Ryssland någon gång i framtiden kan bli en del av NHL. Om det sker eller inte, får framtiden utvisa.

Statistik

Flest Stanley Cup-vinster: Montreal Canadiens har vunnit 24 Stanley Cup, vilket är det högsta antalet i ligan.

• Flest poäng av en spelare under en säsong: Wayne Gretzky noterade 215 poäng (92 mål, 123 assist) under säsongen 1985-1986.

• Flest mål av en spelare under en säsong: Wayne Gretzky gjorde 92 mål under säsongen 1981-1982.

• Flest poäng av en försvarsspelare under en säsong: Bobby Orr uppnådde 139 poäng (37 mål, 102 assist) under säsongen 1970-1971.

• Flest shutouts av en målvakt under en säsong: George Hainsworth hade 22 shutouts under säsongen 1928-1929.

• Yngsta spelaren att göra debut i NHL: Bep Guidolin var 16 år och 11 månader gammal vid sin debut för Boston Bruins 1942.