erik karlsson lön

Erik Karlsson lön: Så mycket tjänar den svenska stjärnan

Erik Karlsson, den svenska superstjärnan som just nu spelar för Pittsburgh Penguins, är en av de högst betalda spelarna i hela NHL. Hans nuvarande kontrakt ger honom en årslön på $11,5 miljoner, vilket motsvarar cirka 125 miljoner kronor.

Hans lön placerar honom som den fjärde högst betalda spelaren i NHL säsongen 2023-24, efter Connor McDavid ($12,5 miljoner), Auston Matthews ($11,64 miljoner) och Artemi Panarin ($11,64 miljoner). 

Kontraktsdetaljer och totalt intjänat

Karlsson skrev på sitt nuvarande åttaårskontrakt med San Jose Sharks den 17 juni 2019, innan han tradades till Pittsburgh Penguins. Kontraktet är värt totalt $92 miljoner och innehåller $53 miljoner i signingbonus. Det sträcker sig till och med säsongen 2026-27. 

Under sin NHL-karriär har Erik Karlsson hittills tjänat uppskattningsvis 1 miljard svenska kronor, vilket gör honom till den 15:e högst betalda spelaren i NHL:s historia. Med flera år kvar på sitt nuvarande kontrakt kommer han sannolikt att klättra ännu högre på listan över de spelare som tjänat mest.

Lönen: Långt över genomsnittet i ligan

Den genomsnittliga lönen för en NHL-spelare är betydligt lägre än Karlssons. Enligt NHLPA var snittlönen för säsongen 2022-23 cirka $3 miljoner, ungefär en fjärdedel av Karlssons årslön. 

Även jämfört med andra svenska stjärnor i NHL sticker Eriks lön ut. Mika Zibanejad och Victor Hedman, två av de bäst betalda svenska spelarna efter Karlsson, tjänar exempelvis runt $8-9 miljoner per säsong. 

Är han värd pengarna?

Erik Karlssons höga lön är ett bevis på hans enorma skicklighet, erfarenhet och värde för sitt lag. Som en av de bästa offensiva backarna i NHL:s historia har Karlsson ju vunnit två Norris Trophy utmärkelser som ligans bästa back och han har varit en nyckelspelare för varje lag han har spelar för i stort sett.

Hans skills att kontrollera spelet, skapa chanser och bidra med poäng gör honom till en riktigt värdefull tillgång för Pittsburgh. Där man såklart hoppas på att Erik kan vara med och vinna Stanley Cup pokalen till klubben.

Korta svaret

Hur mycket har Erik Karlsson i Lön?

Erik Karlssons lön är 125 miljoner om året, alltså 11.5 miljoner dollar.

- Dela artikel på sociala medier -

Läs också

Läs också

ℹ️ Om Hockeyarena.se

Vi på Hockeyarena.se älskar att dela med oss av alla våra tankar och erfarenheter om världens hockey.

Tillsammans har vi över 25 års erfarenhet av att skriva om hockey och hoppas att vår expertis märks när du läser på vår sida. Läs mer om oss här.

📞 Kontakta oss

Om du vill kontakta oss på Hockeyarena.se så finns all information du behöver på vår kontaktsida.

Pucken är rund!