SHL - Den Svenska Hockeyligan

Svenska hockeyligan, för det mesta kallad SHL, är Sveriges högsta professionella ishockeyliga och en av de bästa i Europa. Med enormt mycket talang och en stark tradition av spänning och rivalitet mellan många lag, är SHL en av de mest populära ligorna i Sverige.

Ligan lockar talangfulla spelare från hela världen även om de flesta kommer upp ifrån juniorlagen. De flesta lagen har passionerade supportar som skapar en unik atmosfär vid varje match. Svenska hockeyligan är ligan där framtida NHL-stjärnor formas och historiska ögonblick skapas varje år.

Här kan du läsa om ligans struktur, statistik och rekord, kända lag och spelare, samt historiska ögonblick.

Senaste artiklarna om SHL

SHL – Så fungerar serien

SHL är uppdelad i en grundserie och slutspel. Utöver det ingår en kvalserie som avgör vilket lag som går upp till SHL eller går ner till Hockeyallsvenskan.

Grundserien

SHL-säsongen inleds med en grundserie där varje lag spelar 52 matcher. Denna serie sträcker sig vanligtvis från september till mars.

Poängsystemet innebär att ett vinnande lag får tre poäng för en seger inom ordinarie speltid och två poäng för en seger efter förlängning eller straffar. Ett lag som går till förlängning eller straffar, men förlorar, får en poäng.

Slutspelet

Efter grundserien går de åtta bästa lagen vidare till slutspelet. Det inleds med kvartsfinaler, följt av semifinaler och avslutas med finalen. Alla dessa spelas i bäst av sju matcher, vilket innebär att det lag som först vinner fyra matcher går vidare till nästa omgång.

Kvalserien

De två lag som kommer sist i Svenska hockeligan deltar i en kvalserie där de möter varandra i sju matcher för att avgöra vilket lag som åker ner i Hockeyallsvenskan. Detta samtidigt som de två bästa lagen i Hockeyallsvenskan möts för att avgöra vilket lag som går upp till SHL.

SHL:s historia

SHL:s historia börjar med skapandet av “Division I” år 1944. Det var Sveriges första liga för organiserad elithockey. Under 50- och 60-talet växte ishockey i popularitet vilket la grunden till allt fler lag och arenor. Under denna tid etablerade sig traditionella lag som exempelvis Djurgårdens IF, Brynäs IF och Färjestad BK.

Division 1 blir Elitserien

År 1975 omvandlades Division 1 till Elitserien. Det genomfördes för att skapa en mer centraliserad liga och höja kvalitén på svensk ishockey. Med införandet av Elitserien kom även nya möjligheter, inklusive bättre TV-exponering och sponsring, vilket bidrog till sportens växande popularitet.

Elitserien blir SHL

Med Svenska hockeligan kom en vision om en liga som inte bara var en nationell tävling utan också en del av den internationella ishockeyvärlden.

Kända klubbar

Några av de mest framstående klubbarna i SHL är de som presenteras nedan.

Färjestad BK

Färjestad BK, baserat i Karlstad, är känd för sin stabilitet i toppen av svensk hockey. De har även ett flertal SM-guld samt kända spelare som även spelat i NHL.

 

 • SM-Guld: 9 gånger
 • Grundades: 1932
 • Kända spelare: Håkan Loob, Jörgen Jönsson, Thomas Rundqvist
färjestad hockey logga

Djurgårdens IF

Djurgårdens IF, från Stockholm, är en av de mest framgångsrika klubbarna i SHL:s historia. Det är laget i Sverige med flest SM-Guld.

 • SM-Guld: 16 gånger
 • Grundades: 1891 
 • Kända spelare: Sven Tumba, Håkan Södergren, Niklas Hjalmarsson
djurgården hockey logga

Frölunda HC

Från Göteborg kommer Frölunda HC. De har vunnit flera SM-guld och är kända för sin starka ungdomsverksamhet som producerat många talangfulla spelare.

 

 • SM-Guld: 5 gånger
 • Grundades: 1938
 • Kända spelare: Ronnie Sundin, Joel Lundqvist, Henrik Lundqvist
frölunda hockey club

Luleå HF

Luleå HF, från Norrbotten, är känd för sin passionerade lokala supportergrupp. Trots att de spelat i Svenska hockeligan under lång tid har de bara vunnit två gånger.

 

 • SM-Guld: 2 gånger
 • Grundades: 1977
 • Kända spelare: Juhani Tamminen, Mikael Renberg, Jan Sandström
luleå hockey logga

HV71

HV71, från Jönköping, har etablerat sig som ett självklart lag i SHL. Laget bildades 1971 genom en sammanslagning av Husqvarna IF och Vätterstads IF.

 • SM-Guld: 4 gånger
 • Grundades: 1971
 • Kända spelare: Johan Davidsson, Fredrik Olausson, Stefan Liv
hv71 logga

4 minnesvärda matcher i SHL

Svenska hockeligan har bjudit på många minnesvärda matcher och säsonger. Bland dessa presenteras här fyra klassiska ”guldkorn”.

Observera att flera av nedanstående händelser hände före 2013, då SHL fortfarande hette Elitserien.

Djurgårdens IF:s historiska säsong 1999/2000

Säsongen 1999/2000 lyckades Djurgården inte bara vinna grundserien utan också gå hela vägen och ta hem SM-guldet. Laget dominerade ligan från start till mål.

Färjestad BK:s dominans under tidigt 2000-tal

Färjestad BK:s era av dominans under det tidiga 2000-talet är imponerande. Med SM-guld 2002, 2006, 2009 och 2011 etablerade de sig som den mest framgångsrika klubben under denna period. 

Leksands IF:s återkomst till SHL 2016

Leksands IF:s återkomst till SHL 2016, efter flera år i HockeyAllsvenskan, blev mycket uppmärksammad i hockeysverige. 

Inför säsongen var det få som trodde att de skulle kunna kämpa om topplaceringarna och det började inte heller speciellt imponerande. Men vändningen kom och i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Modo vände de 1-3 till 3-3 och vann sedan i förlängningen. Den efterlängtade återkomsten var ett faktum!

Skellefteå AIK:s fem raka finaler 2011-2015

Skellefteå AIK:s framgångar mellan 2011 och 2015, där de nådde SM-final fem år i rad och vann två SM-guld (2013 och 2014), är en av de mest imponerande bedrifterna i modern SHL-historia. 

Svenska hockeligan i siffror

Ett par rekord, och annan statistik, över SHL visas nedan. Ligan hette tidigare Elitserien och statistiken sträcker sig även över den perioden. 

 • Flest SM-guld: Djurgårdens IF har vunnit 16 SM-guld. Det är det högsta antalet i ligan.

 • Flest poäng av en spelare under en säsong: Kent Nilsson noterade 107 poäng (42 mål, 65 assist) under säsongen 1975-1976.

 • Flest mål av en spelare under en säsong: Håkan Loob gjorde 42 mål under säsongen 1982-1983.

 • Flest poäng av en försvarsspelare under en säsong: David Petrasek uppnådde 58 poäng (18 mål, 40 assist) under säsongen 2010-2011.

 • Flest shutouts av en målvakt under en säsong: Henrik Lundqvist hade 6 shutouts under säsongen 2003-2004.

 • Yngsta spelaren att göra debut i SHL: Anders Hedberg var 16 år och 197 dagar gammal vid sin debut för Modo Hockey 1967.

Framtiden för Svenska hockeligan (SHL)

Även om ingen kan veta vad som händer i framtiden men det finns vissa trender som i alla fall påverkar utvecklingen av ligan och hockeyn i Sverige. 

Vad vi – kanske – kan förvänta oss av SHL framöver:

 • Mer tech i spelet. Vi kan förvänta oss att SHL kommer att fortsätta integrera ny teknologi. Detta kan innebära allt från avancerade analysverktyg för att förbättra spelet till nya sätt för fansen att uppleva matcher.
 • Svenska hockeligan blir mer globalt. Det finns en tydlig ambition att utöka SHL:s räckvidd internationellt. Det kan innebära fler internationella sändningar och samarbeten med andra ligor.
 • Nya profiler. Att satsa på unga talanger är en starkt fokus. Det betyder att vi kan förvänta oss att se nya, spännande spelare – kanske med potential att förändra nivån på ligan. Framförallt Malmö Redhawks är ett lag som brukar ge deras unga talanger stort förtroende.
 • Pengar och partnerskap. Ekonomiskt kan ligan tänkas hitta nya vägar för inkomster, kanske genom nya sponsringar eller affärsmodeller.

Alla punkter är givetvis något spekulativa. SHL:s framtid beror på en rad olika faktorer, som ekonomin och teknikens framsteg. Men i slutänden är det framförallt ligans fans som avgör. Utan publik – ingen hockey.