Hockey är idag en av de mest populära sporterna i världen. Oavsett om du är en nybörjare inom hockey eller inte alls vet något om sporten, så är en av de vanligaste frågorna: “Hur lång är en hockeymatch?” Svaret kan variera beroende på nivå och liga, men här är en översikt över hur lång tid en typisk hockeymatch tar och vad som händer vid ett oavgjort resultat efter fulltid.
Vi tittar dessutom på skillnaden i möjlig längd mellan NHL, SHL och landslagshockey.
Innehåll:
ToggleKorta svaren
60 minuter plus eventuell övertid och straffar.
I hockey är det 3 perioder vardera på 20 minuter.
En hockeyperiod är 20 minuter lång, alltså 1200 sekunder.
Hur många perioder är det i hockey?
En standardmatch i hockey består av tre 20-minutersperioder, vilket ger en total speltid på 60 minuter. Mellan perioderna finns det två pauser på cirka 15-18 minuter vardera, så kallad “periodpauser”. Under de pauserna vilar spelarna, vatten dricks, publiken kanske hinner ta en toapaus och isen spolas om.
Så om man räknar ihop speltiden (60 min) och pauserna (30-36 min) tar en vanlig hockeymatch i genomsnitt mellan 2 och 2,5 timmar från start till mål. Men den totala tiden kan variera beroende på avbrott, utvisningar och eventuella övertider.
Vad händer om matchen är oavgjord efter 60 minuter?
Om resultatet är lika efter tre perioder så går matchen till övertid. Här beror det lite på vilka liga vi talar om för det skiljer sig åt mellan dem. Här kommer en unik översikt över hur övertids-spel fungerar i NHL, SHL och i landslagshockey.
NHL
I NHL spelas en fem minuter lång sudden death-period med tre utespelare per lag om matchen är oavgjord efter ordinarie tid. Om inget lag gör mål går matchen till straffläggning. Varje lag får då tre straffar var och det lag som gjort flest mål vinner. Om det fortfarande är oavgjort fortsätter straffläggningen tills ett lag gjort mål och det andra missat.
SHL
I SHL spelas också en fem minuter lång sudden death med tre mot tre spelare. Men om matchen fortfarande är oavgjord efter övertidsperioden blir det, till skillnad från NHL, ingen straffläggning. Istället får lagen dela på poängen – två poäng till vinnaren och en poäng till förloraren.
Landslag
I landslagshockey, som VM och OS, spelas 20 minuter sudden death med fem utespelare per lag tills någon gör mål. Matchen kan alltså hålla på i teorin hur länge som helst tills någon avgör. Det spelas alltså ingen straffläggning alls. Om inget lag gör mål i övertiden avgörs matchen genom straffläggning.
I slutspelet inom landslagshockey spelas dock 20-minutersperioder i övertid ända tills något av lagen gör mål, så kallad “sudden death”. Slutspelsmatcher kan därför bli betydligt längre än grundseriematcher om övertiden drar ut på tiden. Den längsta NHL-matchen någonsin spelades 1936 och varade i otroliga 176 minuter och 30 sekunder, vilket motsvarar nästan sex perioder!
Andra faktorer som påverkar matchlängden
Utöver övertid och straffar finns det några andra saker som också kan göra att en hockeymatch tar längre tid än normalt.
- Utvisningar – När en spelare får utvisning
- Skador – Om en spelare blir skadad och behöver hjälp att ta sig av isen stoppas spelet såklart
- Målgranskning – Domarna kan på senare år välja att granska ett mål via videogranskning för att säkerställa att det gjordes på ett korrekt sätt. Detta drygar också ut på total tiden.
- TV-pauser – I NHL och andra proffsligor finns det reklampauser under matchens gång som förlänger den totala tiden.
Den totala tiden för en hockeymatch kan då alltså variera från drygt två timmar upp till över tre timmar när man räknar in saker som övertid, straffar, skador och reklampauser. Slutspelsmatcher kan till och med dra ut på tiden ännu längre om sudden death övertids-spelet alltså blir långvarig.