shl fantasy main

SHL Fantasy – Så här fungerar tävlingen

SHL Fantasy är en digital tävling där målet är att välja ut de SHL-spelare som förväntas nå framgång under SHL-säsongen. De digitala ishockeyspelarna får nämligen poäng efter hur de riktiga spelarna presterar i SHL. Köp, byt och coacha dina spelare för att få mest poäng! 

Så spelar du SHL Fantasy

Att spela SHL Fantasy är gratis och kan ske med fritt antal konton. Du kommer igång på följande sätt:

Registrera dig

Börja med att skapa ett konto på Fantasy.shl.se. Enklast sker registrering via inloggning med Google men det går även att ange mailadress, lösenord och namn. Välj sedan önskat lagnamn samt ange ditt favoritlag. 

Skapa trupp

Nästa steg är att skapa en trupp av 15 hockeyspelare.  

  • Målvakter 2 st
  • Backar 5st
  • Centrar 3st
  • Forwards 5st

Begränsningar:

Det finns två begränsningar att förhålla sig till inom SHL Fantasy. För det första får maximalt tre spelare köpas från samma lag. För det andra kan spelare maximalt köpas för 100 miljoner kronor. 

Det gäller därmed att hitta balansen mellan de dyrare toppnamnen och de lite billigare spelarna som förväntas leverera goda resultat. Tabellen nedan visar de dyraste centrarna i början av december 2023. Allra dyras var Rodrigo Abols med ett pris på 10,2 miljoner. Lägg märke till att ingen spelare ifrån Frölunda är bland de dyraste spelarna.

dyraste spelarna i shl fantasy

Ta ut lag inför omgång

Innan kommande omgång i SHL Fantasy startar behöver du välja ut två femmor samt en målvakt. Utöver spelare på isen väljs även en målvakt, back, center och forward som avbytare. 

Det är spelarna på isen som kommer att tjäna poäng till dig så det är viktigt att kontrollera att de förväntas spela under kommande omgång. Under en omgång går det inte att göra förändringar i femmorna. Skulle en förändring göras kommer den att gå igenom inför nästa omgång. 

Så fungerar avbytare

Om en vald spelare uteblir från alla matcher under omgången kommer avbytarens poäng istället att registreras. Är exempelvis en back borta räknas poängen från den avbytare som är back osv.

shl fantasy avbytare

Välj kapten och assisterande kapten

När du tagit ut omgångens lag ska du välja en av spelarna som ska vara kapten och en som ska vara assisterande kapten. Kaptenens poäng fördubblas under spelomgången. Skulle kaptenen utebli från match gäller samma regler fast för den assisterande kaptenen. 

Köp, sälj och byt spelare

Inför första omgången av SHL Fantasy kan byte av spelare ske fritt antal gånger utan att det kostar några poäng. Från och med att första omgången är har startat gäller följande:

En gratis övergång per vecka

Det innebär att du kan byta ut en spelare från din trupp mot en valfri annan spelare förutsatt att priset på den spelaren är inom din budget. Om denna gratisövergång inte används skjuts den upp till kommande omgång varpå två gratis byten kan ske. Det går maximalt att spara ett byte. 

Extra övergång kostar 10 poäng

Det går att göra fler övergångar men dessa kostar då 10 poäng per övergång. Poäng som dras av från kommande utbetalning av poäng. 

Priset på spelarna varierar över tid

Innan säsongen startar är priset på de olika hockeyspelarna statiskt. Därefter justeras priset beroende på deras framgång i matcherna. En spelare som exempelvis får väldigt lite istid kan sjunka i pris medan den som gjort många mål kan öka. Däremot påverkas inte priset om spelaren inte varit uttagen till matchen. Som mest kan priset gå upp, eller ner, 100 000 kronor per match. 

Genom att köpa och sälja spelare går det därmed att förbättra sin ekonomi och på så vis köpa bättre spelare som förväntas ge fler poäng per omgång. 

Spelarpoäng i SHL Fantasy

Spelarna tjänar poäng på varje match utifrån följande:

Utespelare

PoänggivandeAntal poäng
Upp till 9.59 min istid1p
Upp till 19.59 min istid2p
Över 20 min istid3p
Mål4p
Assist3p
Minst två tacklingar 1p
Minst två blockerade skott1p
Minst 4 skott på mål1p
3 mer tekningsvinster än förluster1p per 3 tekningar
3 mer tekningsförluster än vinster-1p per 3 tekningar
Matchavgörande mål2p
Mål i numerärt underläge3p
Positiv Plus/Minus-statistik2p per poäng
Negativ Plus/Minus-statistik-2p per poäng
Utvisning-1p per 2 min (max -5 per match)
SHL Fantasy poänginfo utespelare

Målvaktspoäng

PoänggivandeAntal poäng
Spelat i matchen1p
Spelat minst 40.01 minut2p
Vinst efter full tid3p
Vinst efter förlängning eller straffar2p
Förlust efter förlängning eller straffar1p
Räddning1p per räddning. Inget maxtak finns. 
Vinst och inget insläppt mål4p
Mål10p
Assist3p
Utvisning-1p per 2 min (max -5 per match)
Insläppt mål-1p per mål
SHL Fantasy poänginfo målvakter

Coachkort – Så fungerar de

Under en säsong av SHL Fantasy (dvs. hela säsongen av SHL) kan sex olika coachkort användas. Dessa ger en stor fördel och kan ”boosta” poängen rejält. 

Fria byten

Aktivera kortet ”Fria byten” när du tar ut omgångens laguppställning. Inför nästa omgång får du därmed genomföra obegränsat antal byten utan att det kostar något. 

Toppa Laget

Med ”Toppa Laget” aktiverad kommer dubbla poäng att delas ut till samtliga spelare i förstafemman. Däremot kommer inte några poäng alls delas ut till andrafemman. Om det här kortet spelas kan inte kaptensbindeln delas ut till någon spelare. Det beror på att alla spelare i förstakedjan får dubbla poäng automatiskt.  

Anfall

Med ”Anfall” får alla forwards dubbla poäng. 

Försvar

Med ”Försvar” får alla backar dubbla poäng. 

Juniorer

Med ”Juniorer” får alla spelare som max är 20 år dubbla poäng. 

Veteraner

Med ”Veteraner” får alla spelare som minst är 33 år dubbla poäng. 

SHL Fantasy säsong och omgångar

SHL Fantasy sträcker sig över grundserien i SHL. Något slutspel ingår alltså inte. Det går att registrera lag och börja spela när som helst men för att maximera poängen bör truppen ha tagits ut innan första omgången av SHL startat. 

Varje spelomgång i SHL motsvarar en spelvecka i SHL Fantasy. Det innebär att första matcherna oftast spelas på en tisdag men det kan variera mellan olika veckor. Fram till en timme före omgången startar kan ändringar ske i laguppställningen. Skulle ändringar genomföras senare kommer dessa att gälla kommande omgång. 

Utmärkelser & Vinster  

De coacher som når bäst resultat vinner en digital ”badge”. De tre som kan vinnas är följande:

  • Årets Coach

Det mest prestigefulla priset som tilldelas den coach med bäst resultat när SHL Fantasy säsongen avslutas. Med andra ord en dag efter att SHL säsongen har avslutats.

årets coach shl fantasy
  • Månadens Coach

Varje månad delas ”Månadens Coach” ut till den coach som nått bäst resultat under den månaden. 

  • Veckans Coach

Efter varje spelomgång i SHL delas ”Veckans Coach” ut till den som lyckats få ihop mest poäng. En vecka i spelet motsvarar alltså en spelomgång i SHL. 

Tävla och vinn i olika ligor

SHL Fantasy är indelad i tre olika ligor. Den officiella är den som samtliga spelare är med i och tävlar om säsongens olika priser. Dessutom finns supporterligan vilket är en liga för de som valt samma favoritlag som du. 

Det går även att skapa, eller gå med i, kompisligor. Det är exempelvis vanligt att arbetsplatser eller kompisgäng går samman i en kompisliga, bestämmer priser och tävlar mot varandra.  

Lycka till! Let the best coach win! 

- Dela artikel på sociala medier -

Läs också

Läs också

ℹ️ Om Hockeyarena.se

Vi på Hockeyarena.se älskar att dela med oss av alla våra tankar och erfarenheter om världens hockey.

Tillsammans har vi över 25 års erfarenhet av att skriva om hockey och hoppas att vår expertis märks när du läser på vår sida. Läs mer om oss här.

📞 Kontakta oss

Om du vill kontakta oss på Hockeyarena.se så finns all information du behöver på vår kontaktsida.

Pucken är rund!